כאשר אנו מחליטים להתחיל בפרק הלימודים האקדמיים בחיים שלנו, אנו יודעים שנדרש להרבה מאמץ ושיהיה עלינו להיות מרוכזים במשימה, כשאנו מתפנים כמובן לשיעורים ולמטלות ובדרך כלל צריכים גם להחזיק דירה ומקום עבודה או השתתפות מרובה במלגות שיאפשרו את הקיום הבסיסי שלנו. בדיוק בגלל זה, סטודנטים שסובלים מבעיות רפואיות שונות עלולים להגיע למצב בו הם לא עומדים בקצב הלימודים ויכולים בהחלט להיפגע מכך, וישנן בעיות שרק יחמירו בגלל הלחץ הגדול של הלימודים. אחת התופעות המעניינות ממנה סובלים סטודנטים רבים היא הפרעת הסהרוריות הידועה יותר בתוך הליכה מתוך שינה. זה דבר מאד לא נעים שעשוי אף להיות מפחיד, אך למרבה המזל מדובר על בעיה נפוצה שיש לה פתרונות וניתן להתגבר עליה. בואו ננסה להבין מה אפשר לעשות אם זה קורה לכם בתור סטודנטים בלימודים.
מהי סהרוריות?
כאמור, מדובר על בעיית שינה מוכרת ונפוצה למדי ממש כפי שבעיית הנחירות היא מוכרת ונפוצה. במקרים הקלים מדובר על דיבור ותזוזות קלות במיטה תוך כדי שינה, אך לפעמים מדובר על ביצוע פעולות של ממש כמו הליכה למקומות שונים, נהיגה, קיום יחסי מין ויציאה מהבית, וכל זה כאשר נמצאים במצב של שינה עמוקה ללא כל מודעות לפעולה. כמובן שיש בכך סיכונים רבים לפציעות ותאונות ולכן זה משהו שחשוב לטפל בו.
איך יודעים בכלל שמדובר בבעיה?
ובכן, אם אתם רווקים שחיים לבד ולא קיבלתם תלונות והערות מהשכנים שלכם על התנהגות מוזרה ולא רציונלית בשעות הקטנות של הלילה, עליה אין לכם שום מושג, כנראה שאתם לא סובלים מבעיה שמצריכה טיפול מיוחד. כאשר אנשים שחיים איתנו מרגישים פגיעה במהלך החיים כתוצאה מכך, זה כנראה אומר שיש לטפל בזה כך או אחרת. למשל אם אדם מסוים נתקל בחפצים ונפצע, מעיר את שאר בני הבית, גורם לנזקים וכן הלאה.
למה זה קורה?
הסיבות לסהרוריות הן רבות וזה יכול לקרות בהרבה מצבים כאשר לעיתים מדובר על שיבוש בלתי מוסבר במערכת הטבעית של הגוף. הרבה פעמים מחסור בשינה (שאותו אפשר לפתור באמצעות יועץ שינה) הוא הגורם לתופעה וכן זה עשוי להתרחש כתופעת לוואי של הליכים רפואיים או נטילת תרופות ולאחר טראומה נקודתית או מתמשכת.
איך מתמודדים עם התופעה?
חשוב לדעת שאומנם אין טיפול נקודתי לטיפול בבעיה, אבל כן ניתן להפחית ואפילו להיפטר ממנה עם הזמן דרך שינוי הרגלים:
יצירת שגרת שינה:
אם מקפידים על שגרת שינה הכוללת שינה בזמן קבוע, הימנעות מתנומות אקראיות במהלך היום וטקס שינה קבוע בכל ערב אפשר להפחית באופן משמעותי את התופעה.
סביבת השינה:
הרבה פעמים התופעה באה לידי ביטוי אצל מי שישן שינה קלה יחסית. שיפור של סביבת השינה כמו החשכה נוספת וכיבוי של מכשירים אלקטרוניים עושים אור ורעש תעזור להיכנס לשינה עמוקה יותר.
שמירה על סביבה בטוחה:
אומנם לא דרך לצמצם את התופעה, אבל כן חשוב בשביל לשמור על עצמינו מתי שהיא מתרחשת. רצוי להרחיק רהיטים כבדים וחפצים שעשויים לסכן אותנו ואם אפשר לסגור את הדלת ולחסום את האפשרות שנצא ונגרום לנזקים לעצמינו או לסביבה זה תמיד עדיף.
מה עושים כשרואים מישהו שזה קורה לו?
חשוב שלא לנסות ולהעיר אותו בצורה אגרסיבית וחזקה. תגובותיו אינן צפויות והוא לא שולט בהן. מומלץ להוביל אותו בעדינות בחזרה למיטה ולעודד אותו לחזור לישון בה. לסיכום הדברים, על אף שמדובר על תופעה לא נעימה ולעיתים מסוכנת ניתן בהחלט להפחית אותה והדבר נכון גם לסטודנטים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.