אומגה 3 מורכבת משלוש חומצות שומן חיוניות, אשר הגוף לא מייצר וצריך לספק אותה באופן חיצוני דרך מזון או תוספי תזונה. אם אתם סטודנטים בתקופת מבחנים או באמצע הסמסטר, כדאי שתדעו על סגולותיה הרפואיות של אומגה 3, בין היתר שיפור יכולת הזיכרון ויכולות קוגניטיביות אחרות. קראו וגלו עוד על היתרונות שבצריכת אומגה 3.
מהי אומגה 3?
אומגה 3 היא קבוצה של חומצות שומן החיוניות לבריאות ולתפקוד של הגוף. צריכה קבועה ומאוזנת של חומצות שומן מסוג אומגה 3 תורמת למאזן בין חומצות השומן הרוויות לבלתי רוויות בגוף, וכך מסייעת לתפקודי המוח ומערכת העצבים, מגנה על הגוף במצבי לחץ ותורמת למערכת החיסון. השם 'אומגה 3' מבוסס על המבנה הכימי של חומצות השומן המרכיבות אותה – היא בנויה משלוש חומצות שומן, כאשר הראשונה לא מיוצרת בגוף באופן טבעי, והשנייה והשלישית מיוצרות מחומצת השומן הראשונה. כאמור הגוף לא יודע לייצר אומגה 3 באופן טבעי, לכן היא נקראת "חומצת שומן חיונית" וחשוב לצרוך אותה ממקורות אחרים, כמפורט בהמשך המאמר.
מה הקשר בין אומגה 3 לשיפור תפקודי המוח בקרב סטודנטים?
אומגה 3 מכילה חומצות שומן שמגבירות את זרימת הדם למוח וחיוניות למניעת אלצהיימר, שיפור שרירי הזיכרון והלמידה וסיוע לחלקים במוח המפרישים הורמונים שמשפיעים על תחושות דיכאון או לחץ ומתח. סטודנטים החווים קושי בריכוז, בזיכרון או ביכולות קוגניטיביות אחרות עשויים לגלות חוסר באומגה 3, אותו ניתן להשלים באופן טבעי דרך המזון או כתוסף תזונה ייעודי.
מה היתרונות של אומגה 3?
חומצות שומן מסוג אומגה 3 מכילים מגוון רחב של יתרונות בריאותיים:
- שמירה על גמישות העור מפני נזקי ההזדקנות
- מניעה וצמצום של גידולים סרטניים
- שמירה וטיפול במערכת העיכול
- חיזוק המערכת החיסונית
- שיפור מיומנויות ריכוז ולמידה בעזרת שיפור פעילות המוח
- הקלה בתסמיני חרדה, דיכאון והפרעות נפשיות נוספות
- שמירה על רמות סוכר וכולסטרול בטווח התקין
- טיפול בדלקות
- הקלה על כאבי מפרקים, עצמות או שרירים
- תמיכה במערכת הדם והלב
- שמירה על מאזן לחץ דם תקין
אילו מזונות מכילים אומגה 3?
שני המקורות המרכזיים לאומגה 3 הינם דרך תזונה ודרך תוספי מזון. תוכלו לצרוך אומגה 3 באופן טבעי במאכלים הבאים:
- דגים – סלמון, מקרל, אנשובי, סרדינים ועוד, המכילים מגוון חומרים מזינים בכמות גבוהה, כמו אשלגן, מגנזיום וויטמין B.
- פולי סויה – מקורי איכותי לחלבון, סיבים תזונתיים, חומצה פולית וויטמין K.
- כרוב ניצנים – מקור מעולה לסיבים תזונתיים, ויטמינים וכן אומגה 3.
- אורז בר – מכיל אומגה 3 כמו גם נוגדי חמצון, חלבונים, ברזל, ויטמינים וסיבים.
- אגוזי מלך – עשירים באומגה 3 ומכילים גם ויטמינים, נוגדי חמצון ויסודות חשובים נוספים.
- זרעי צ'יה – מכיל חלבון איכותי ואומגה 3, כמו גם סידן וזרחן.
לאנשים שלא צורכים מקורות אומגה 3 באופן טבעי, מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי לגבי נטילת כמוסות אומגה 3 להשלמת המאזן התקין של חומצות השומן בגוף. יש להקפיד לקחת אותן מידי יום לפי הוראת הרוקח.
לסיכום
אומגה 3 מכילה רכיבים משמעותיים לתהליכים בגוף, שחשוב לספק לו ממקורות חיצוניים כי הוא לא מיוצר באופן טבעי בגוף. כדאי לשלב בתפריט היומי מזונות כמו דגים, אגוזי מלך או פולי סויה, העשירים באומגה 3 וחומרים נוספים החיוניים לתפקודו התקין של הגוף ובפרט למערכת החיסון. לאנשים עם חוסר באומגה 3 מומלץ לפנות לייעוץ רפואי ובמידת הצורך ליטול תוסף תזונה של אומגה 3.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.