לימודי רפואה בחו"ל נחשבים איכותיים ויוקרתיים, ועל כן לא מעט ישראלים מבקשים לעבור את התואר מעבר לים, כאשר על הדרך הם נהנים מחוויה ייחודית, רוכשים חברים מכל העולם, יוצרים קשרים חשובים, זוכים ללמוד תתי התמחויות שלא תמיד קיימים בארץ ובמקרים מסוימים גם זוכים ליהנות מתנאי קבלה יותר גמישים וממחירים יותר זולים.
הקשר שבין אזרחות פורטוגלית ללימודים בחו"ל
רבים מהסטודנטים לרפואה בחו"ל גילו באופן אישי עד כמה הוצאת אזרחות פורטוגלית חיונית עבורם, וזאת כיוון שהאזרחות מעניקה את סך הזכויות אשר שמורות לתושבי האיחוד האירופי. מכאן שהדרכון מסדר היתר עבודה בזמן הלימודים, מאפשר להיכנס ביתר קלות לכל אחת מ28 המדינות (ששייכות לאיחוד) וליהנות מסבסוד משמעותי עבור לימודי השכלה גבוהה, כאשר בחלק מהמקרים ההטבה מלאה, משמע עלות הלימודים אפסית. כמו כן, גם אם לימודי הרפואה מועברים בארה"ב, הרי שאזרחות פורטוגלית מאוד יעילה, ולו כי היא מייתרת את הצורך להוציא ויזה.
תנאי קבלה
למרות שיש בארץ חוסר ברופאים, עדיין תנאי הקבלה נחשבים מאתגרים, ולו כי הביקוש מאוד גבוה. אי לכך, לא מעט אנשים אשר מבקשים לשרת את הציבור ולהיות רופאים, מוצאים את עצמם מחוץ לשנת הלימודים, ועל כן רבים כיום יודעים שאם החלום חשוב להם אין לוותר, אלא פשוט מעט להרחיק – לברר אודות לימודי רפואה בחו"ל.
ללא פסיכומטרי
מי שמגיש מועמדות ללימודי רפואה בחו"ל זוכה ביתרון מהותי, ולו כי הוא אינו צריך לעבור מבחן פסיכומטרי, מבחן שהדעות לגבי חשיבותו גם כך חלוקות. מכאן שאינספור אנשים מבריקים ושעשויים להיות רופאים נהדרים זוכים להגשים את החלום, גם מבלי לצלוח את "מכשול הפסיכומטרי". בנוסף, גם אנשים שבצעירותם לא השקיעו בלימודים, אינם מחויבים כיום להשקיע מרץ, זמן וכסף עבור השלמת הבגרויות, וזאת כי תנאי הקבלה בחו"ל אינם דורשים זאת – לא פסיכומטרי ולא ציוני בגרויות (ברוב המקרים). איזה ידע כן יש להפגין? יש לעבור מבחנים בתחום הכימיה, פיזיקה, ביולוגיה, פיזיולוגיה ואנטומיה, וכמובן שיש להיות בקיאים בשפה האנגלית. מי שחושש לעבור את המבחנים, או פשוט אינו מרגיש מוכן, יימצא מגוון מכינות ייעודיות (בארץ ובחו"ל).
שוקלים לעבור מכינה מקדימה? יש לכם סיבה טובה!
רבים מהאנשים שעומדים להגיש מועמדות ללימודי רפואה בחו"ל בוחרים לעבור מכינה מקדימה, ולא רק בשל הסיבה שכבר ציינו (לצלוח את מבחני הקבלה). מהי הסיבה הנוספת? ברוב האוניברסיטאות מתמקדים בשנתיים הראשונות בלימודי ביולוגיה, אנטומיה, פיזיקה, ופיזיולוגיה, ועל כן מי שעובר את המכינה, מראש מגדיל את הסיכויים לצלוח את השלב הראשון, וכאשר הנתונים מצביעים ש30% מסך הסטודנטים נושרים במהלך התקופה, חשיבותה של המכינה הרבה יותר ברורה.
סטטוס
טעות לחשוב שרמת לימודי הרפואה בחו"ל פחותה מזו של הארץ, ואף יש מקרים בהם הרמה בחו"ל יותר גבוהה. אי לכך, סטודנטים לרפואה בחו"ל יכולים לפתח את הקריירה בארץ, להתמחות במיטב בתי החולים בחו"ל ואף להפוך עם הזמן לרופאים פרטיים, כך שמנעד ההזדמנויות יותר גדול.
מוקדים לבחירה
לסיכום נציין שאדם ששוקל לעבור לימודי רפואה בחו"ל, עשוי להיתקל ברשימה ארוכה של מוסדות נחשבים, ולו כי בין היתר ניתן לעבור את הלימודים באיטליה, ליטא, גרמניה, אוקראינה, רוסיה, בריטניה, סלובקיה, צ'כיה, הונגריה, ארה"ב, פולין וכדומה. אם כן כיצד מחליטים? ראשית בודקים רמה וסטטוס, לאחר מכן תנאי קבלה, עלות ותנאי מחייה, ורק לאחר מכן ניתן להכניס שיקולי מזג אוויר, תרבות ואווירה. בהצלחה!