סטודנטים לפסיכולוגיה? כדאי שתדעו שיש לא מעט ספרים שפונים לילדים ומסייעים להם לעבד את הרגשות והחוויות שהם עוברים. אם אתם מעוניינים לטפל בילדים, הספרים הללו יכולים להיות כלי עזר טיפולי מעולה. במאמר שלפניכם פירטנו על ספרי ילדים שכל מטפל בילדים צריך להכיר.
ספר הרגשות שלי / סטפני קוטוריה
ספר אינטראקטיבי שנועד לסייע לרווחה הנפשית של הילד בעזרת פעילות מנטלית ופיזית. הספר מציג את סימון הקטנה במסעה להכרת הרגשות, כאשר כל רגש מיוצג על ידי דמות אחרת. ספר הרגשות שלי הוא ספר מצוין להקלה על הילד בהכרה ושליטה על רגשותיו. ילדים קטנים לרוב לא יודעים לפרש או לזהות רגשות, וגם כאשר הם יודעים הם לרוב חווים קושי בוויסות ריגשי. הספר הזה ממחיש את קשת הרגשות האנושיים באמצעות סיטואציות מחיי היומיום, וכדאי לקרוא אותו יחד עם הילד ולשוחח עליהם.
אף אחד היה איננו / נורית זרחי
ספר המגולל את סיפורה של מיה, ילדה חדשה בכיתה שהגיעה מארץ אחרת ונתקלת בקשיים חברתיים, עוינות ואף חרם חברתי. הספר מציג כיצד מיה מצליחה להתגבר בכוחותיה המיוחדים על הקשיים החברתיים, גם לאחר שהמבוגרים סביבה לא ידעו איך לעזור. זהו ספר חשוב המדגים את הנזקים החמורים שחרם חברתי יכול לעשות. הספר מומלץ במיוחד לילדים שעוברים חרם כדי לתת להם השראה ותקווה, וכן לילדים אחרים כדי ללמד אותם כיצד להתנהג אם מתקיים בכיתתם חרם חברתי. במסגרת לימודי תואר ראשון לפסיכולוגיה, לומדים הסטודנטים כיצד חרם חברתי יכול להשפיע לרעה על הילד גם לאורך חייו המבוגרים, והספר מהווה דוגמא מצוינת לצורה שבה צריך להתנהג כשמתנהל חרם.
בדרך הביתה / מירב איפרגן
ספר המשלב בתוכו כלים מהפסיכולוגיה החיובית, העשויים להשפיע על החוסן והרווחה הנפשית של הילד. הספר מציג את עידו בן השש, אשר מתמודד עם אתגרים מורכבים אך בוחר להתמקד במה שכן שיש לו ועל הכלים שעומדים לרשותו, וכך מייצר מציאות חיובית באמצעות בחירת מילים ופעולות אקטיביות שונות. מטרת הספר הינה להנגיש את עקרונות הפסיכולוגיה החיובית לילדים ולמבוגרים, על ידי עלילה מעניינת המשולבת עם כלים מעשיים ליצירת בסיס ממנו אפשר לחולל שינוי חיובי בחיי הילד וכן בחיי הסובבים אותו. בסוף הספר תמצאו ברקוד שמוביל לעמוד בו מוסברים עקרונות הפסיכולוגיה החיובית ועל דרכי ההתמודדות השונים שהיא מציעה, יחד עם דפי עבודה וחומרים נוספים להדפסה, כתמיכה ולתרגול עם הילדים.
מר ייאוש וגברת יהב / אשר וינשטיין
סיפור בחרוזים המדבר על הרגשות העצובים שכולנו חווים, ובמיוחד ילדים קטנים, במצבי אי הצלחה ואכזבות במהלך החיים. מר ייאוש מקבל בהכנעה את כישלונותיו, ומייצג את הכניעה למצבי החיים השונים. הוא מצויר בצבעים קודרים ומוקף עורבים שחורים. גברת יהב לעומתו, מעודדת התחזקות וביטחון עצמי, ומייצגת את התקווה וההתמודדות. היא מצוירת באופן צבעוני ומוקפת אנשים מאושרים. הספר נותן מקום ולגיטימציה לרגעי תקווה כמו גם לרגעי ייאוש, אך מבדיל בין ייאוש לבין ויתור מוחלט. תפיסת העולם שמציג הספר הינה שאפשר ואף רצוי להתמודד לנוכח קשיים, אתגרים ומשברים, לא לוותר ולפתח תקווה וחוסן נפשי.
לסיכום
ספרים לילדים יכולים להיות כלי טיפולי מעולה, שמציף ערכים חשובים כמו תקווה מול ייאוש, קשיים חברתיים, היכרות עם קשת הרגשות והתמודדות מול אתגרים. לעיתים ילדים יבינו וילמדו יותר טוב דרך עלילה וציורים, והספרים המוצגים לעיל מומלצים במיוחד לקריאה משותפת ודיון על המסקנות העולות מהם.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.