מחלות נשימה רבות משפיעות לרעה על אורח החיים של החולים בהן. ישנן מחלות החולפות אחרי שבוע, וישנן מחלות נשימה כרוניות המחייבות טיפול באופן עקבי כדי למנוע הישנות של תסמיני המחלה. במאמר שלפניכם פירטנו על מספר מחלות נשימה מרכזיות, הגורמים שלהן ודרכי הטיפול.
ברונכיטיס
ברונכיטיס הינה דלקת של הסימפונות (דרכי הנשימה). למעשה, ברונכיטיס היא מחלת נשימה הנפוצה בקרב מעשנים, חולי נפחת או חולים אסתמטיים, ומתבטאת בשיעול, ליחה מוגלתית, כאבי ראש וחולשה. לרוב הדלקת חולפת אחרי שבוע, עם או בלי טיפול אנטיביוטי. אפשר ליטול גם סירופים וכדורים מכייחים, העוזרים להוציא את הליחה מהריאות. ברונכיטיס היא מחלה מדבקת שנגיפיה נישאים באוויר, והיא יכולה להיות מועברת בקלות על ידי עיטוש, שיעול או מגע ידיים, לכן חשוב לשמור על ההיגיינה ואוורור הבית בעת הטיפול בדלקת.
אסתמה
אסתמה הינה מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הגורמת לחסימתן. אסתמה מתאפיינת במצבים חוזרים של צפצופים בנשימה, קוצר נשימה, שיעול וליחה, המחמירים לרוב בלילה ולפנות בוקר. היא נגרמת בעקבות שילוב של כמה גורמים, ביניהם גנטיקה והשפעה סביבתית כמו שימוש באביזרי עישון. נזלת היא אחד מגורמי הסיכון להתפתחות ולהחמרה של אסתמה, לכן הטיפול באסתמה מחייב גם התייחסות לגורמי אלרגיה אפשריים וכן טיפול בנזלת במקביל לטיפול באסתמה. ישנם מספר גורמים העלולים להחמיר את התסמינים, ביניהם קור, מאמץ גופני, תרופות מסוימות או לחץ נפשי. המחלה יכולה להיות שקטה ולהתפרץ רק לעיתים רחוקות, או להיות דומיננטית ולהתפרץ בתדירות גבוהה. היום קיים טיפול תרופתי לחולי אסתמה בצורת משאף אשר מפחית את תסמיני המחלה, מונע התקפים חוזרים ומשפר את תפקוד הריאות.
COPD
מחלת ריאות חסימתית כרונית, COPD, הינה שם כולל לסדרה של מחלות ריאה כרוניות, ביניהן:
- דלקת סימפונות כרונית (ברונכיטיס כרונית) – חסימה של זרימת האוויר בסמפונות, המתאפיינת בשיעול ליחתי כרוני.
- נפחת הריאות (אמפיזמה) – מצב בו נאדיות הריאה נפגעות ומתפרקות.
הגורמים העיקריים למחלה הינם עישון ממושך וכבד או חשיפה לעישון ולזיהום אוויר. התסמין העיקרי של מחלה זו הינו קוצר נשימה במאמץ עקב הפרעה בחילוף הגזים בריאות, וישנם מופעים של תסמינים נוספים של שאר מחלות הריאה, כמו שיעול או פליטת ליחה. COPD הינה מחלה שהולכת ומתגברת עם הזמן, גם אם החולה הפסיק לעשן או להיות חשוף לנזקי העישון וזיהום האוויר, אך הימנעות מגורמי המחלה עשויה להאט את קצב התקדמותה.
סטרידור
סטרידור הוא הצליל המופק מדרכי הנשימה כשאוויר נכנס לריאות בזמן שדרכי הנשימה העליונות מתכווצות. התופעה הזו שכיחה בעיקר בקרב ילדים, אך לרוב אינה מסוכנת וחולפת מעצמה. עם זאת, יש לשים לב אם הילד מפתח מצוקה נשימתית המחייבת טיפול רפואי דחוף. מאפייני המחלה הינם בצקת ונפיחות באזור של מיתרי הקול, והיא נגרמת לרוב מנגיפים שונים, אסתמה, אלרגיה או פגם מולד שגורם לכיווץ דרכי הנשימה. ישנן מספר דרכי טיפול למחלה זו:
- הרגעת החולה והרמתו למצב עמידה
- שאיפת אוויר קריר מהחלון או מפתח המקרר
- שימוש במכשיר אדים קרים בלילה
- שתייה מספקת של נוזלים
- טיפול באינהלציה של מי מלח
- הימנעות מחשיפה לעישון
- טיפול בסטרואידים במקרים קשים
לסיכום
מחלת נשימה יכולה להיות דלקתית או בעקבות פגם באחד האיברים או התהליכים של מערכת הנשימה. לרוב מחלות נשימה נגרמות מחשיפה לעישון ומתאפיינות בליחה או שיעול טורדני. ישנן מחלות נשימה המחייבות טיפול אנטיביוטי, ואחרות המצריכות טיפול באינהלציה או פשוט מנוחה. חשוב להכיר את מחלות הנשימה השונות כדי להבדיל ביניהן ולהעניק את הטיפול המדויק והמותאם ביותר.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.